دبستان دخترانه همیشه بهار
مشاور و روانشناس: مریم هادی مصلح
احساس اضطراب، تجربه ای است که کم و بیش همه ما در طول زندگی بارها با آن مواجه شده ایم. حضور درجلسه امتحان، مسابقه ورزشی، ملاقات با فردی مهم ، نگرانی درباره واقعه یا اتفاقی مبهم و نا آشنا، از موارد اضطراب زا بشمار میروند.
هنگامی که تجربه اضطراب امتحان به شکل فراگیر ، شدید و به مدت طولانی همه ابعاد زندگی را بگیرد، قدرت عملکرد موثر را سلب می کند و حتی اعتماد به نفس را هم مخدوش می سازد. قصد دارم اضطراب و اضطراب امتحان در دبستان دخترانه همیشه بهار را تعریف کنم تا به شما کمک کنم که این مسله را بهتر بشناسید و با راهکارهای این مهم که در بین کودکان و نوجوانان شایع می باشد کمکی به والدین و دانش آموزان شود.
اضطراب به منزله بخشی از زندگی کودکان، نوجوانان وجوانان ، یکی از مولفه های ساختار شخصیت آنها را تشکیل می دهد و فرصت را برای افراد فراهم می آورد که مکانیزم های سازشی خود را در جهت مواجهه با منابع تنش زا واضطراب آور گسترش دهند بعلاوه موجب سازندگی و خلاقیت در کودک و نوجوان می شود، انگیزه لازم را در آنها برای رویا رویی جدی با مسئولیت مهمی مانند آمادگی برای امتحان یا پذیرفتن یک وظیفه اجتماعی فراهم می آورد به همین دلیل پاره ایی از اضطراب های دوران کودکی ونوجوان بهنجار تلقی می شود.
اضطراب مرضی به معنی شکست و عدم سازش است وطیف وسیعی از اختلال ها را شامل میشود، درواقع هرچه زودتر بتوانیم اختلال های اضطرابی دوره تحول را شناسایی کنیم ، شانس بیشتری برای پیشگیری از بروز اختلال ها در بزرگسالی خواهیم بود.
اضطراب امتحان نوعی دلشوره است که در دانش آموزان علائمی نظیر تعریق زیاد، تند شدن ضربان قلب، گرفتگی عضلات، سردرد، شکم درد، اشکال درتمرکز، تحریک پذیری و عصبانیت را نشان می دهد. این علائم می توانند رفتارهای گوناگونی مانند کناره گیری، سرکشی، فزون کاری، خستگی مفرط و دوری از مدرسه منتهی گردد. پس تشخیص اضطراب و درمان آن در دانش آموزان دبستان دخترانه همیشه بهار بسیار مهم است، چرا که شخصیت آنان در این دوره شکل می گیرد. نقش والدین دبستان دخترانه همیشه بهار خیلی میتواند تاثیر در شکل گیری اضطراب یا کم رنگشدن آن داشته باشد.
انتظارات بیش ازحد والدین و مقایسه فرزندان با همکلاسان موجب اضطراب و تشویش دانش آموز می شود. خصوصا انتظاراتی که بدون توجه به توانایی و استعداد آن ها هست موجب اضطراب و کاهش عملکرد آنها می گردد.
متاسفانه این مساله در جامعه ما به دلیل افزایش ارزش مدرکی تحصیلات ، رواج بسیاری یافته است.
از عوامل دیگر ایجاد اضطراب در دانش آموز میتوان انتظار نابجا معلم، دشواری امتحان، نداشتن برنامه ریزی مناسب ، محیط امتحان، عوامل شخصیتی، اشاره کرد.
گاهی سخت گیری بیش ازحد والدین و شیوه انضباطی خشک و انعطاف ناپذیر آنها، علت اساسی اضطراب در دانش آموزان است.
برای حل کردن مشکل اضطراب ابتدا و مهم ترین موضوع دعوت والدین به آرامش وآموزش فرزند پروری مقتدرانه است.
موضوع بعدی ایجاد انگیزه در دانش آموزان می باشد چراکه نتایج مطالعات اخیر نشان می دهد که بین اضطراب امتحان و کمالگرایی و انگیزه پیشرفت با پیشرفت تحصیلی رابطه دارند.
والدین عزیز هرگز رابطه اتان را بافرزندانتان بخاطر ترس خراب نکنید. این به معنای این نیست که نسبت به مسائل تحصیلی و آموزشی دانش آموزان بی تفاوت باشید، بلکه به آنها بیاموزید که آنها را بخاطر خودشان دوست دارید نه برای نمره خوبی که می گیرند.
به عبارتی مهر و علاقه به فرزندتان نباید مشروط به عملکرد خوب تحصیلی باشد. اضطراب خود را به فرزندانتان منتقل نکنید، واقع بین باشید
دراینجا چند تکنیک را در جهت کاهش اضطراب آزمون دانش آموزان دبستان دخترانه همیشه بهار ارائه می دهم:
تنفس عمیق: این تنفس به اکسیژن رسانی بیشتر در بدن کمک می کند و سبب آرامش دهی بیشتر می شود.
تصویرسازی ذهنی: شیوه ایی موثر در کنترل علائم هیجانی می باشد. میتوان از تخیلات نوجوانان استفاده کرد مثل موفقیت در یک مسابقه ورزشی را به عنوان تصویرسازی ذهنی بکاربرد.
بیان خود یا ابراز وجود: یکی از ساده ترین و بهترین روش های کاهش اضطراب امتحان است شاید ساده ترین و در عین حال مشکل ترین تکنیک باشد در این روش ما فضای امنی رو ایجاد می کنیم تا دانش آموز بدون ترس از قضاوت احساسات وترسها و نگرانی های خود رابشناسد و باز گو کند.
ورزش کردن
و مدرسه که یکی از مهم ترین مکانهایی است که در آن باید برنامه حمایتی برای دانش آموزانی که دچار اضطراب امتحان هستند ،طراحی و اجرا شود.
باشد که با تعامل بیشتر والدین و مدرسه و همچنین بهره بردن از مشاور و روانشناس دانش آموزان در بستری سرشار از آرامش به آموزش و یادگیری بپردازند .